Bij een bedrijfsovername wilt u natuurlijk weten welke financiele verplichtingen u allemaal van de verkoper overneemt. Dus bent u ook geinteresseerd in de pensioensituatie van de over te nemen onderneming.
Sommige verplichtingen blijken echter niet altijd uit de Balans en Winst&Verliesrekening. Zoals de pensioenverplichting. Een vaak vergeten onderwerp dus.
U wilt de garantie dat de pensioenovereenkomst door de verkopende partij met haar werknemers goed is nagekomen en is onderhouden. Want u wilt niet voor verassingen komen te staan.
Bijvoorbeeld dat de overgenomen ondeneming al jaren verplicht had moeten deelnemen bij een pensioenfonds! En dit pensioenfonds met terugwekende kracht de premies bij u in rekening brengt.
Dat een pensioenverplichting om grote bedragen kan gaan hoeven wij u waarschijnlijk niet te vertellen. Daarom is het slim om een pensioen-due-dilligence-onderzoek te doen voordat u het bedrijf overneemt.
De overnemer koopt ook de pensioenverplichting mee. Dit kan als een langlopende verplichting worden beschouwd. Omgeven door een veelheid aan wetgeving. De soort ovename en de situatie bepaalt vervolgens hoe er met het pensioenvraagstuk dient te worden omgegaan.
Er zijn de volgende soorten bedrijfsovernames:
De volgende stap is de beoordeling van de feitelijke pensioensituatie bij de contractspartijen. En de daaraan gerelateerde financiele verplichtingen.
wetgeving bij bedrijfsovername
De hoofdregel is dat rechten en verplichtingen overgaan op de overnemende onderneming. Dat geldt echter niet indien er sprake is van een Bedrijfstakpensioenfonds.
Afhankelijk van de pensioensituatie bij de betrokken contractpartners zijn er verschillende uitkomsten denkbaar. De stappen daarna zijn het beoordelen van de situatie en de financiele consequenties.
bedrijfsovername via aandelenoverdracht
Hierbij gaan de aandelen van de onderneming over van de verkoper naar de koper. Er is derhalve sprake van een nieuwe eigenaar van de onderneming.
De arbeidsrechtelijke situatie tussen werkgever en werknemer wijzigt niet. De pensioenovereenkomst blijft intakt.
Activa-passiva-transactie
Dit is een bedrijfsovername waarbij alle bezittingen en schulden worden overgenomen. Ook de werknemers gaan over. En daarmee de rechten en plichten (artikel 7:633 BW).
Dit betekent dat de overeengekomen arbeidsvoorwaarden overgaan op de verkrijger (koper), mits:
Hierbij worden twee ondernemingen (B.V.-en) samengevoegd tot een nieuwe ondeneming.
Beide ondernemingen worden dus opgeheven. De akte van overdracht zal vermelden of het een juridische fusie betreft of niet.
Bij een juridische fusie gelden dezelfde regels als bij een activa-passiva-transactie.
Bij een overname of fusie hoort een Pensioen-Due-Diligence. Een grondig pensioenonderzoek (laten) instellen om na te gaan wat de feitelijke en actuele pensioensituatie is bij de contractspartijen. Met andere woorden: Financieel risicomanagement is weten wat u oveneemt.
Hierbij kunt u denken aan de volgende onderzoeksvragen:
Wilt u meer informatie, hebt u een vraag of wilt u advies over een pensioen-due-dilligence?
U kunt ons bellen, een e-mail sturen of het contactformulier invullen.
Wilt u een online webcam afspraak met ons inplannen? Volg onderstaande link en plan uw afspraak in!
https://pensioenadviesbureaugerritsen.24sessions.com/