Variabele pensioenuitkering, is dat iets voor mij?

Variabele pensioenuitkering, is dat iets voor mij?


Naast vaste pensioenuitkeringen zijn er sinds september 2016 ook variabele pensioenuitkeringen mogelijk. Dit is geregeld in de Wet verbeterde premieregeling (Wvp). Wat zijn variabele pensioenuitkeringen, wanneer en waarom zou je daarvoor kiezen?

In dit artikel vertellen wij je meer over de variabele pensioenuitkering. Bovendien: In het Nieuwe pensioenstelsel wordt de variabele pensioenuitkering het uitgangspunt.

Variabele pensioenuitkering


Heb je een pensioenkapitaal opgebouwd? Dan kun je op jouw pensioendatum een vaste of een variabele pensioenuitkering aankopen.

Bij een vaste pensioenuitkering ben je op dat moment afhankelijk van één rentestand die levenslang hetzelfde blijft. Nu de rente laag staat zie je dat terug in de hoogte van jouw pensioenuitkering: Die kan lager zijn dan verwacht.

Bij een variabele pensioenuitkering heb je de mogelijkheid om door te beleggen met je pensioenkapitaal én koop je niet ineens levenslang, maar jaarlijks de pensioenuitkering voor dat jaar in. Daarbij ben je niet meer afhankelijk van één rentestand, maar volg je de ontwikkeling daarvan.

Het is een misverstand dat je ieder jaar moet uitzoeken waar je jouw pensioenuitkering voor dat jaar aanschaft. Je kiest eenmaal op pensioendatum waar je jouw variabele pensioenuitkering aankoopt en daarna gaat het vanzelf.

Wat zijn de kenmerken van een variabele pensioenuitkering?


Hogere of lagere pensioenuitkering


Een variabele pensioenuitkering wisselt ieder jaar en kan hoger, maar ook lager uitvallen.

In het laatste geval is het belangrijk dat jouw bestedingspatroon deze schommelingen kan opvangen en/of jij daartoe bereid bent?

Anders past een vaste pensioenuitkering of een combinatie tussen een vaste pensioenuitkering en variabele pensioenuitkering misschien beter bij jou.

Doorbeleggen

Bij een variabele pensioenuitkering wordt jouw pensioenkapitaal door belegd. Je hebt geen keuze hoe dat gebeurt, de pensioenuitvoerder heeft hier zelf een model en beleid voor ontwikkeld. Daarin verschillen aanbieders onderling. De een neemt wat meer risico waar de andere juist minder risico’s neemt.

Het is goed dat te (laten) onderzoeken en te kiezen wat goed bij jou risicobeleving, bestedingspatroon en weerstandsvermogen past om tegenvallers op te kunnen vangen.

Combinatie: Deels vaste en deels variabele pensioenuitkering

Er zijn ook aanbieders die een keuze tussen deels vaste pensioenuitkering en deels variabele pensioenuitkering aanbieden.

Wat is nodig om te kiezen voor een vaste of variabele pensioenuikering?


Inzicht en overzicht in jouw financiele situatie.

Wat zijn jouw?

  • pensioeninkomsten;
  • uitgaven; en
  • vermogen.

Welke impact heeft de variabele pensioenuitkering voor jou? Is het voor jou passend en verantwoord om voor de variabele pensioenuitkering te kiezen en welke aanbieder past goed bij jou?

Dit geldt ook voor jouw eventuele lijfrentekapitaal en het aanschafen van een vaste lijfrente uitkering of variabele lijfrente uitkering.

Pensioenadvies nodig voor jouw pensioenkeuzes?


Wij kunnen jou helpen bij het krijgen van dit inzicht, het onderzoeken, selecteren en aanschaffen van de variabele pensioenuitkeringen.

Als gecertificeerd Financieel planner en erkend Register Pensioenadviseur zorgen wij voor een grondig en helder advies.

Neem direct contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.Terug naar overzicht

Online contactformulier

Gegevens aanvrager:
Ik wil mij inschrijven voor de nieuwsbrief

Bij het versturen van dit formulier stemt u er mee in dat wij uw gegevens mogen gebruiken om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden veilig en gecodeerd verstuurd via onze SSL verbinding en worden niet opgeslagen in onze database.


Online webcam afspraak maken


Wilt u een online webcam afspraak met ons inplannen? Volg onderstaande link en plan uw afspraak in!
https://pensioenadviesbureaugerritsen.24sessions.com/

Deel deze pagina