Neem contact op

(0316) 285 115

info@gerritsenpensioen.nl

Op werkdagen: 09.00 tot 17:00 uur

Parallelweg 36,
6922 HR Duiven

Pensioen bedrag ineens, RVU en verlofsparen

Wetvoorstel ingediend voor pensioen bedrag ineens, vervroegd uittreden en verlofsparen

 

Op 3 september 2020 is een Wetvoorstel ingediend waarin drie regelingen uit het eerder gesloten Pensioenakkoord worden behandeld.

  1. Tot drie jaar voor de pensioenleeftijd gedeeltelijk betaald stoppen met werken, zonder dat de werkgever hiervoor een boete is verschuldigd
  2. Tot 100 weken verlof sparen (is nu 50 weken)
  3. Op pensioendatum een bedrag tot 10% van het pensioen en/of lijfrente ineens opnemen

Eerder stoppen met werken

Drie jaar tot AOW-datum voor maximaal € 21.204,- per jaar


Het voorstel is om in de periode vanaf 2022 tot 2026 (de regeling is  tijdelijk!) het voor werkgevers mogelijk te maken werknemers een vergoeding te betalen om eerder met pensioen te kunnen.

Dit is maximaal 36 maanden, tot ten hoogste de AOW-leeftijd een vergoeding te verstrekken tot een maximum bedag van tweemaal de AOW-uitkering voor een gehuwde (nu is dit € 1.767,- bruto per maand) per jaar.

De werkgever is over deze vergoeding dan geen pseudo-eindheffing van 52% verschuldigd. Nu is dat wel het geval.

Extra verlofsparen

Van 50 naar 100 weken bovenwettelijk verlof sparen


Boven het wettelijke verlof mag een werknemer ook bovenwettelijk verlof sparen tot maximaal 50 weken. Het voorstel is om daarvan 100 weken te maken.

De werknemer kan op allerlei momenten tijdens het arbeidszame leven het gespaarde verlof (geheel of gedeeltelijk) inzetten, bijvoorbeeld voor een sabattical of omscholding. Het is een middel om duurzame inzetbaarheid mogelijk te maken.

Verlof kan - al dan niet op grond van CAO - bijvoorbeeld ook met overwerk, ploegentoeslag of een andere toeslag voor zwaar werk worden opgebouwd. 

En verlofsparen kan ook worden gebruikt om minder te werken, met deeltijd of volledig pensioen te gaan met behoud van salaris (uit het gespaarde verlof). Zo kan één (1) jaar en 11 maanden eerder met pensioen worden gegaan.

Let wel op het faillissementsrisico van werkgever en verlofsparen. Er bestaat een kans dat u het gespaarde tegoed kwijt raakt.

Eenmalige uitkering 10% pensioen en lijfrente

10% van de waarde van pensioenaanspraken en lijfrente ineens op de ingangsdatum opnemen

Het voorstel is om het mogelijk te maken op pensioendatum - of op het moment dat het pensioen ingaat, ook bij deeltijd - tot maximaal 10% van de waarde van het pensioen of de lijfrente ineens op te nemen, afkopen genoemd. Het pensioenbedrag of de liifrente mag daarmee echter niet onder de afkoopgrens komen.

Met deze eenmalige uitkering kunt u bijvoorbeeld een hoge eenmalige uitgave (studie kind ect.) financieren of uw eigen woning schuld verlagen.

De eenmalige pensioenopname mag echter niet gecombineerd worden met een tijdelijke hoog/laag pensioenuitkering, wat nu al mogelijk is.

Het is dus kiezen wat in uw pensioensituatie beter past en kan? Een pensioenbedrag ineens of een pensioenbedrag verspreid over meerdere jaren? En welke gevolgen dit heeft voor uw financiele toekomst? Want door de eenmalige pensioenopname of hoog/laag pensioenuitkering wordt het levenslange pensioen (of lijfrente) lager.

Meer weten over een pensioenplan?

Uw pensioenplan? We rekenen het samen uit!

U wilt pensioenadvies en zoekt een onafhankelijk pensioenadviseur?

U kunt ons altijd bellen, een e-mail sturen of het contactformulier invullen. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.Terug naar overzicht

Online contactformulier

Gegevens aanvrager:
Ik wil mij inschrijven voor de nieuwsbrief

Bij het versturen van dit formulier stemt u er mee in dat wij uw gegevens mogen gebruiken om contact met u op te nemen. Uw gegevens worden veilig en gecodeerd verstuurd via onze SSL verbinding en worden niet opgeslagen in onze database.


Online webcam afspraak maken


Wilt u een online webcam afspraak met ons inplannen? Volg onderstaande link en plan uw afspraak in!
https://pensioenadviesbureaugerritsen.24sessions.com/

Deel deze pagina